

Malzemeler
- 2 su bardağı un (220 gr)
- 1 yumurta
- 1 tsp (tatlı kaşığı) tuz
- 1 tbsp (çorba kaşığı) zeytinyağı
- 1/2- 1 su bardağı veya gerektiği kadar su (100- 200 ml)
- 200-250 gr dana kıyma
- 1 orta soğan, ince rendelenmiş
- Tuz, karabiber
Adım Adım Yapılışı
0/0 Tamamlanan Adımlar
Varsa, standlı mikserin hamur yoğurma aparatıyla un, yumurta, z.yağı, tuz karıştırılır ve hamur toparlanana kadar azar azar su ilave edilir. Hamur toparlanınca unlanmış tezgaha alınır ve 5-10 dk yoğrulur. Bu ölçüden 4-6 pazı yapılır ve streç film ile örtülmüş bir tabakta en az 10-15 dk bekletilir.- Bu sırada soğan rendelenir, tuz karabiber eklenir ve kıymayla yoğrulur.
Varsa, manüel erişte makinesi kullanarak bezeler açılır. Burada şu teknik uygulanmalıdır: bezeye önce elde ovalimsi bir şekil verilir, makinenin en kalın ayarından (no.1) geçirilir. Sonra her iki ucu üst üste gelecek şekilde katlanır, elle biraz bastırılır ve tekrar aynı ayardan geçirilir. Makine ayarı 2 veya 3’e getirilir ve bu hamur bir kez daha geçirilir. Bu kez uzunlamasına iki yanından içe doğru katlanarak dikdörtgen gibi şekil verilir, yine elle biraz bastırılır ve makinenin ayarı en son 6-7’ye (benim makinemde en ince ayar 8) varana kadar 2-3 kez daha her seferinde bir ayar incelterek ve arada hamurun üzerine biraz un serperek açılır.
Benim elde ettiğim ebatta hamurdan önce uzunlamasına 3 şerit kesiliyor ve sonra da bu şeritler kareler halinde kesiliyor. Yalnız şeritler çok uzun olduğu için ben önce ortadan ikiye ayırıp, iki tane daha küçük dikdörtgen elde ediyorum. Sonra bunları uzunlamasına kesip 3’er şerit yapıyorum. Her kare hamurun ortasına minik bir parça kıyma konulur ve dört köşesinden tutup ortada birleştirerek kapatılır. Un serpilmiş geniş bir tepside mantılar toplanır, arada bir üzerine un serpilir ve birbirlerine yapışmamaları için harmanlanır.
Tencerede bol su kaynatılır. Suya biraz tuz ve arzu edilirse et suyu tableti eklenir. Mantılar Su kaynayınca mantılar dikkatlice suya atılır, sonra suyun tekrar kaynaması beklenir. Su kaynayıp mantılar suyun yüzeyine çıkmaya başlayınca 1-2 dakika daha karıştırıp kaynatılır ve hemen servis edilir. Hamur taze olduğu için çok çabuk pişer. Bu yüzden su yüzeyine çıkan mantılardan alıp hemen tadına bakarak pişme süresi iyi ayarlanmalıdır.- Sarmısaklı yoğurt, eritilmiş tereyağı, domates püresi sosu ve baharat olarak da nane, sumak, pul biber ile servis edilir.
Yorum Yapın
Kuziiii!!! Şu tarifi, ‘hikayemiz’le birlikte bu kadar güzel anlatmışsın ya… Sen çok yaşa! Elbet bir gün maaile ‘mantı günlerimiz’ anısına bir araya geleceğimize eminim. Ha, bi de yiyebileydik şu harika fotoğraflarda anca görebildiğimiz nefaseti daha iyiydi ya neyse; ‘İnci tadında’ da çok güzel gidiyor. Eferim!
Damlam, sitemi ziyaret etmene ve yorumuna çok sevindim! Gerçekten !! Bu işi belirli aralıklarla düzenli olarak yapmanı dilerim, hatta ablan olarak öneririm 🙂 Mantı, mekik veya kabaklı pide gibi aileyi bir araya getiren daha nice yemekler olsun inşallah sağlıkla afiyetle birlikte paylaşacak. Pek öpüldün!
En kısa zamanda inceleyeceğimi söylemiştim 🙂 her tarifinizde olduğu gibi mantıda da titizliğiniz belli oluyor İnci hanım keyifle takipteyim başarılarınızın devamını diliyorum sevgiler..
Sevgili Sezgi, ziyaretiniz ve yorumunuzla beni çok sevindirdiniz 🙂 Yazdıklarınıza dahi yansıyan neşeniz ve enerjinizle bana her zaman pozitif gelen yaklaşımınız için size bir kez daha teşekkür ederim. Daima sevgiyle kalın…
Sevgili Sezgi, haklısınız oldukça değişik sayılır. Leblebiden hoşlanmadığınıza üzüldüm ama belki de helva şekline girmiş hali hoşunuza gidebilir? Ayrıca şekerle ilgili sıkıntınız yoksa bu tarifi hurma özü yerine normal şeker kullanarak da deneyebilirsiniz 😉 Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiyle kalın…