Taze makarna hamuruyla münasebetim oldukça eskiye dayanıyor. Hatta o kadar eskilere dayanıyor ki aradan kaç yıl geçtiğini hesaplamaktan bile kaçınıyorum. 18 yaşlarındaydım nasıl yapıldığını öğrendiğimde. Ve İskandinavyanın incisi tabir edilen şehirde, Türk sefaretinin “küçük hanımı” idim. Büyükelçi veya diğer üst düzey bir devlet yetkilisinin kızıysanız sefaret personeli size böyle hitap eder. O dönem sefarette hizmet veren aşçımız Rıza Usta sanırım birebir tanıdığım ilk profesyonel aşçıydı ve özellikle bazı yemekleri gerçekten nefis yapardı. Ayrıca şimdi düşünüyorum da çok da sabırlı bir adammış zira her fırsatta tepesinde biten, peşi sıra mutfakta dolaşıp sürekli sorular soran sefaretin “küçük hanımı”yla iyi başa çıkmış sevgili Rıza Usta! Üstelik her zaman sorduğum tüm sorulara iyi niyetle, açıklayıcı yanıtlar yetiştirmeye çalışırdı bir yandan yemekleri hazırlarken. Kendisinden özellikle temel teknikler ve temel tarifler konusunda çok şey öğrendiğim bir gerçektir ve bu nedenle de her zaman sevgi ve saygıyla anarım.
Taze makarna hamurunu da işte bu sempatik aşçımız Rıza Ustadan ta o yıllarda öğrendim. O zaman bu zamandır da dönem dönem yaparım. Hatta en sonunda 6-7 yıl evvel bir hamur açma makinesi bile aldım. Onu aldıktan sonra eskisinden daha da sık yapar oldum taze hamurdan makarnaları. Derken – zamanı biraz hızlı ileri saracak olursak – uzun zamandır erteleyip durduğum blogumu yazmaya ve tariflerimi paylaşmaya başladım. Instagram hesabı, yemek hesapları, blogger’lar falan derken yepyeni insanlarla tanıştım. Ve bir gün bir de baktım, Ankaralı Bloggerlar grubuyla Ankara Etkinlik’ten Ayşegül Aygün ve Chef Akademi’nin kurucusu Şef Ali Açıkgül’ün organizasyonuyla Bilkent Station’ın ev sahipliğinde bir Makarna Atölyesi’ndeyim! Üstelik her sabah keyifle dinlediğim Max Fm Radyosunun sunucusu, nam-ı diğer ‘Türkiyeyi uyandıran adam’ Özgür Aksuna da gelmiş, harika müzikler çalıyor, elinde mikrofonuyla ‘Ankaralı ünlü bloggerlar…’ diye başlayan cümlelerle izleyenleri bilgilendiriyor. Bir gırgır bir şamata… ekipler kuruldu, hamurlar yoğruldu, açıldı, kesildi, hazırlanan makarnalar uzunluklarıyla yarıştırıldı, etraftan izleyip merak edenlere cevaplar yetiştirildi. Sonra nefis soslar eşliğinde o makarnalar taze taze bir güzel mideye indirildi, ve hatta tatmak isteyen izleyicilere de ikram edildi. Anlayacağınız Ankaralı bloggerlar grubu son derece keyifli, eğlenceli ve lezzetli birkaç saat geçirdi. Bu güzel güne ait fotoğrafları görmek isterseniz Chef Akademi’nin ve Bilkent Station’ın facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Kalabalık, renkli ve çok keyifli geçen bu etkinlikte yer alan ve hepimize yardımcı olan Chef Akademi’nin Şeflerine ve katılan tüm blogger arkadaşlara selamım olsun, bu tarif onlar için geliyor! Burada herkesin adını tek tek yazamasam da nazik davetiyle bu etkinliklere katılmama vesile olan, Instagram’da @kitcheninred kullanıcı adıyla tanıdığınız, kitcheninred blogunun yazarı sevgili Pınar Özdirim’e teşekkürü borç bilirim.
Malzemeler
- 1 büyük boy (veya 2 küçük) taze yumurta, oda sıcaklığında
- 1 su bardağı (110 gr) un (+ hamuru açarken kullanmak için biraz daha)
- 1 tbsp (çorba kaşığı) irmik
- ½ tatlı kaşığı tuz
- 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Adım Adım Yapılışı
0/0 Tamamlanan Adımlar- Un, irmik ve tuz bir kabın içine elenir ve ortasında çukur açılır.
- Yumurta(lar) ortasına kırılır ve zeytinyağı eklenir.
- Elle yoğurmaya başlamadan önce bir çatal yardımıyla yumurtalar hafifçe çırpılır ve kenarlardan ortaya doğru un alarak karıştırılır.
Sonra hamur hafifçe unlanmış tezgaha alınır ve pürüzsüz güzel bir hamur topu elde edinceye kadar iyice yoğrulur. Hamuru yoğururken tezgaha fazla un serpilmez çünkü bu zaten sert olan hamuru iyice sertleştirecektir. Streç folyoya sararak veya üstüne bir bez örterek 20-30 dk kadar bekletilir.- Daha sonra açması kolay olsun diye 2 bezeye ayrılır. Bezeler önce merdaneyle dikdörtgenimsi şekilde biraz açılır ki makarna makinesine yerleştirebilelim.
Makine yardımıyla hamur açılır. Makinelerin üstünde hamurun merdaneden geçerkenki inceliğini ayarlamak için çekerek çevrilen bir ayar kolu vardır. Bunun üzerindeki sayılar 0 veya 1’den başlar genellikle 8’e kadar gider. Numara büyüdükçe hamur daha çok incelir. En kalın ayardan (yani 0 veya 1’den) başlayıp her seferinde bir numara büyüterek hamur açılır. Hamuru ne kadar incelteceğiniz ise kullanım şekline, yani hangi şekilde keseceğinize göre de değişecektir. Resimde görülen “tagliatelle” adı verilen çeşit için ben 7nci seviyeye kadar inceltiyorum.- Hamur istenilen incelikte açıldıktan sonra kullanım şekline göre kesilir ve yapışmaması için hafif un serpiştirerek pişirinceye dek bir tepsiye yayılır.
İlave bilgiler
Bu ölçü ile yaklaşık 250 gr taze hamur elde edilir. Bu miktar duruma göre 2-3 kişi için yeterli olabilir.
Makarna makinemiz yoksa en iyisi hamuru önce biraz merdaneyle açmak sonra da varsa oklavayla mantı hamuru açar gibi inceltmek ve daha sonra da bıçakla kesmektir.
Çeşnili makarna hamurları da hazırlayabilirsiniz. Örneğin resimdeki gibi ıspanaklı yapmak isterseniz, 250-300 gr kadar ıspanağı birkaç dakika haşlayıp, soğuk sudan geçirin ve suyunu iyice sıkıp incecik kıyın ya da püre haline getirin. Hamuru yoğururken içine ekleyin.
Taze makarna çok çabuk pişer. Bu nedenle, herhangi bir sosla servis edilecekse, sos önceden hazır edilmelidir. Makarnalar bol tuzlu kaynar suya atılıp ortalama 2 dakika kadar kaynatılıp süzerek çıkartılır. Sosla birleştirilir, kısaca orta ateşte bir iki kez çevrilir ve bekletmeden servis edilir.
Yorum Yapın
Bu güzel etkinlikte birlikte çok keyifli zaman geçirdik.. Yeniden görüşebilmek dileği ile sevgiler 🙂
Gerçekten de öyle oldu Ayşegül hanım. Her etkinlikle eğlence dozu giderek artıyor 😉 Beni de bu keyifli ortama dahil ettiğiniz için tekrar teşekkür ederim. Sevgiyle…
Sevgili İnci, ben de seni tanımaktan mutluluk duydum İşk etkinliği kaçırmış olsam da tanışmamız burada olacakmış Makinemin siparişini dün verdim ve elime geçer geçmez de Rıza Usta’nın bu nefis tarifini ben de mutlaka deneyeceğim Ellerine sağlık
Çok Sevgiler❤️
Sevgili Pınar, benimle aynı tutkuyu paylaşan senin gibi pırıl pırıl bir blogger arkadaş edindiğim için ben de çok mutlu oldum 🙂 Makineye kavuşunca onu bol bol kullanacağından ve harika makarnalarla nefis tarifler üreteceğinden eminim! Yeniden görüşmek dileğiyle, sevgiler
Çok güzel görünüyor, fotoğraflar da çok başarılı. Ellerinize sağlık.
Ben de bloguma beklerim.
Merhabalar.. Sizinle son erişte denememi paylaşmak istiyorum. Her 100 gr una( 35 gr beyaz un, 35 gr tam buğday un, 30 gr irmik) ve bir yumurta, 1 tatlı kaşığı zeytin yağı, bir çay kaşığı kadar da tuz koydum. İrmik unu bulamadığımdan irmiği blendırdan geçirdim. Bu ölçüleri 1 kg unu baz alarak ayarladım. Hamur çok katı oldu bir yemek kaşığı kadar da su koydum. Makinede kestim. Tadı çok lezzetliydi. Sadece erişte kuruyunca çok kırılgandı. Ben de nazikçe kaplara kaldırdım. Bu noktada sizden yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimsiden teşekkür ediyorum. Sevgiyle…
Gülsüm hanım merhaba, verdiğiniz ölçüde sanırım irmik oranı fazla gelmiş olabilir çünkü toplamda 60 gr una karşılık 30 gr irmik erişte hamuru için fazla olabilir diye düşünüyorum. Kaldı ki tam buğday unu da eklenince hamurun daha da fazla sıvıya ihtiyaç duyması çok normal zira tam buğday, beyaz una göre daha fazla sıvı çeker. Deneyimlerime dayanarak erişte yaparken irmik katmamanızı öneriyorum. Tam buğday ve beyaz un karışımıyla erişte yaptığınızda ise gerektiği kadar ılık su ilave ederek hamuru arzu ettiğiniz kıvama getirebilirsiniz. Ben suyu doğrudan hamura eklemektense geniş bir kaseye su koyup ellerimi buna ara sıra batırarak da çalışmayı tercih edebiliyorum, böylece hamuru fazla cıvık hale getirme riskini de bertaraf etmiş oluyorum. Bir de kullandığınız tüm malzeme, özellikle yumurta oda sıcaklığında olursa hamur daha kolay yoğrulacaktır. Kırılganlığına bir şey diyemedim. Acaba biraz fazla ince açmış olabilir misiniz? Bir de hamur epey sert oldu demişsiniz, sertliğinden dolayı da kırılgan olabileceğini düşünüyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir? Sevgiler
Merhaba inci Hanım. Önerilerinizi dikkate alıcam. Ben irmik kullanmakla eriştenin besin değeri artar diye düşünmüştüm. Ben küçük taşdeğirmeni almıştım. Buğdayı da köyümüzden alıyoruz. Evde un öğütüp kepeğini ayırıyorum. Dolayısıyle eriştemi de bu unla yapmak istiyorum. O zaman sadece tam buğday unuyla beyaz unu karıştırayım mı yoksa erişte sadece beyaz unla mı ideal olur. Sevgiyle
Merhaba blogunuzu bugün keşfettim. Elinize sağlık. Glutensiz şekersiz yahut vegan tariflere de sık yer verirseniz çok sevinirim. Kullandığınız makarna makinesinin markasını alabilir miyim? Burgu makarna falan da evde yapmak istiyorum yahut farklı şekilli. Bunu yapabilecegim onereceginiz model var midir?
Merhaba! Keşfedilmek ne güzel şey! Güzel yorumunuzla mutlu ettiniz, çok teşekkür ederim. Makarna makinemim kullanım kitapçığında “Pasta Maker – The Italian Collection – Deluxe” yazıyor. Yıllar evvel Internet üzerinden satış yapan bir yerden, hem de çok uygun fiyata getirtmiştim. O zamanlar bu makinelerin satışı bu kadar yaygın değildi. Şimdilerde daha fazla marka ve alternatif arasından seçim yapmanız mümkün. Ancak bildiğim kadarıyla ev kullanımı için tasarlanan bu makinelerde burgu için farklı bir aparat yok. Blogumda halihazırda birkaç glutensiz ve/veya şekersiz tarif mevcuttur. Arama kutusuna bu sözcükleri yazarak arattırdığınızda karşınıza birkaç alternatif çıkacaktır. Vegan tariflere ise yeni yeni geçiş yapıyorum. Takipte kalırsanız önümüzdeki dönemde bu tür tariflere daha sık yer verdiğimi göreceksiniz. İlginize tekrar teşekkürler. Sevgiyle ve afiyetle…