
Malzemeler
- 500 gr (4,5 su bardağı) geleneksel beyaz ekmek unu
- 200 gr (1,5 su bardağı) irmik , ve bir miktar daha kalıba serpmek için
- 1 paket kuru instant maya (10 gr)
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 çorba kaşığı bal (yoksa esmer ya da normal şeker)
- 440 ml (2,5 su bardağından 1 parmak eksik) su
- İyi kalite sızma zeytinyağı, üstüne gezdirmek için
- Deniz tuzu (kalın taneli olursa daha iyi)
- 3-4 sap taze biberiye otu
Not: 200 ml sıvı hacmi olan standart su bardağı kullanılmıştır.
Adım Adım Yapılışı
0/0 Tamamlanan Adımlar- Ekmek makinesinin haznesine önce ölçüsüne göre su konulur. Suyun içerisine tuz ve bal ilave edilir. Sonra sırasıyla un ve irmik eklenir. En üste de kuru maya serpiştirilir. (Varsa irmiği önce 3 parti halinde kahve öğütücüsünde incelterek kullanabilirsiniz. Ama bunu yapmasanız da olur.)
- Makinenizin, süresi ortalama 90 dakika olan “hamur” programı çalıştırılır ve bütün iş makineye bırakılır. Hemen hemen tüm ekmek makinelerinde yoğurma ve mayalama işlemlerini kapsayan ancak pişirme evresine geçmeden biten böyle faydalı bir program vardır. Hangi programı seçeceğinizden emin olamıyorsanız kullanım kılavuzunuza başvurun. Ekmek makineniz veya standlı mikseriniz yoksa hamuru geleneksel biçimde elde yoğurarak hazırlayıp üzerine nemli bir bez örterek ılık bir yerde 1-1,5 saat kadar mayalanmaya bırakın ve takip eden adımları izleyin.
- Hamur hazır olduğu zaman (ki program bitiminde acele etmeye gerek yoktur, diğer işlerimiz bitmediyse hamurumuz pekala bir süre daha makinenin sıcağında kabara kabara bekleyebilir!) ekmeğin pişeceği tepsi hazırlanır. Normal fırın tepsisinde pişirilebileceği gibi genişçe bir dikdörtgen kalıp da tercih edilebilir. Örneğin ben bu tarif için yaklaşık 37 x 27 cm ölçülerinde ve 5 cm derinliği olan bir kalıbı tercih ediyorum. Tıpkı İtalyan restoranlarında yediğim gibi biraz kalınca bir focaccia elde etmeyi sevdiğim için. Ama daha incesini yapmak isterseniz geniş bir fırın tepsisi de kullanabilirsiniz.
- Kalıp biraz zeytinyağıyla yağlanır ve irmik veya mısır unu serpiştirilir. (İşinizi kolaylaştırmak için her ihtimale karşı kalıbı yağlayıp pişirme kağıdı döşeyip, kağıdın üzerini bir daha yağlayıp irmik serpebilirsiniz).
- Hamur unlanmış tezgaha alınır ve havası alınarak kısa bir süre yoğrulur. Hamura yaklaşık 2,5 cm kalınlığında dikdörtgen şekil verilir ve kalıba yerleştirilir. Eğer bu iş zor gelirse, hamuru tezgah üzerinde daha küçük bir dikdörtgen yapıp tepsiye alıp tepsi içinde genişletme işlemini yapabilirsiniz.
- Biberiye kullanılıyorsa bunlar yıkanır, yaprakları dallarından ayrılır ve isteğe bağlı olarak kabaca kıyılır. Ekmeğin üzerine serpiştirilir.
- Şimdi focaccia’nın tipik özelliği olan o delikli görünümü elde etmek için yumruklar devreye girer. Elinizi yumruk yapıp parmak eklemlerinizle hamura boydan boya, sırayla giderek “delikler” açılır. Bu işlem bitince tepsinin üzerine temiz bir mutfak bezi örtülür ve focaccia yaklaşık 30- 40 dakika kadar kabarmaya bırakılır.
- Bu arada fırın 225-250 C dereceye ısıtılır. Hamur güzelce kabardıktan sonra, kontrollü olarak 15-18 dakika süreyle en alt veya alttan ikinci rafta pişirilir. (Turbo fırın kullanıyorsanız 200 C yeterli olacaktır)
Fırından çıkar çıkmaz üzerine kaliteli bir sızma zeytinyağı gezdirilip biraz da deniz tuzu serpiştirilir ve ılınmaya bırakılır. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis edilir.
Afiyet Olsun!
Yorum Yapın