Adı siyah ama neyse ki rengi öyle değil! Zaten simsiyah bir sütlaç hiç kimseye iştah açıcı gelmezdi herhalde? Peki ama neyin nesidir bu siyah pirinç? Önce biraz bilgi edinelim sonra sütlacın içine nasıl girdiğini de anlatacağım.
Türkiye’ye ilk defa Sezon Pirinç markası tarafından “Venere Nero Pirinç” adıyla yarım kiloluk paketlerde getirtilen siyah pirincin anavatanı Çin’dir. Hikâyeye göre, eski dönemlerde besin içeriğinin çok güçlü olması ve sınırlı şekilde yetiştirilmesi nedeniyle İmparator ve üst düzey kişilerden başkası tarafından tüketilmesi (ve Çin’den başka ülkelere ihracatı) yasaklanan bu pirinç, dünyada “Yasak Pirinç” adıyla tanınır olmuş. Daha sonra, İtalya’ya göç eden bir aile tarafından burada da üretilmeye başlanmış ve niş bir ürün olarak uluslararası pazarda yer edinmeye başlamış. Lif, magnezyum ve demir açısından zengin fakat buna karşılık şeker oranı düşük olan siyah pirinç, rengini hiçbir katkı maddesi olmadan tamamen içeriğindeki doğal minerallerden alır. Beyaz pirince göre çok farklı bir aromaya sahiptir.*
Gelelim benim siyah pirinçle olan münasebetime… Bu ürüne merak duymam bir zamanlar, nispeten az bilgi sahibi olduğum Thai (yani Tayland) mutfağında Hindistan cevizi sütü ve siyah pirinç kullanarak yapılan bir tür tatlı olduğunu öğrenmemle başladı. O halde niye sütlaç da olmasındı? Vegan olmadığımıza göre Hindistan cevizi sütü de şart değildi. İşte bu tatlı da bu düşüncelerle ortaya çıktı. Aile fertleri tarafından tam not alan, rengiyle şaşırtan ve siyah pirincin farklı ve çok hoş notalar taşıyan aromasıyla damakları şenlendiren harika bir sütlü tatlı! Aradan yıllar geçip tariflerimi bu blogda yazmaya başlayana kadar kendi tarifimi de uyarladım. Geçmiş yıllara göre artık çok daha kolay bulunan Hindistan cevizi sütüyle – aynı zamanda şekersiz – yeni bir versiyon ürettim ve o da nefis oldu! Bu ikinci versiyonu denemek isteyenler parantez içindeki malzemeleri kullanmalıdır.
Sütlaç seviyorsanız, farklı ve yeni şeyler denemekten hoşlanıyorsanız gelin siz de bir değişiklik yapın ve İmparatorlara layık bir sütlaçla sofranıza renk katın!
* Kaynaklar: http://www.radikal.com.tr/ekonomi/cin_imparatorunun_pirinci_turkiyede-980752
http://sezon.com.tr/tr/urunler/siyah-pirinc10.html
Malzemeler
- 400 ml (2 su bardağı) su
- 80 gr (1 çay bardağı) siyah pirinç
- 1 litre süt (veya hindistan cevizi sütü)
- 150 gr (1,5 çay bardağı) toz şeker, esmer şeker (veya 1 çay bardağı bal veya diğer doğal tatlandırıcı)
- 35 gr (3,5 çorba kaşığı) pirinç unu
- 4 çorba kaşığı mısır nişastası
- 1 fiske tuz
Adım Adım Yapılışı
0/0 Tamamlanan Adımlar- Pirinç 3-4 su yıkanır ve biraz suda bekletilir. Sonra 400 ml kadar sıcak suyla yaklaşık 30 dakika tencerenin kapağı aralık olarak haşlanır. Siyah pirincin pişme süresi normal pirince göre çok daha uzundur ve daha fazla su çeker. Bu nedenle pirinçler pişmeden su azalırsa yarım bardak (100 ml) kadar daha sıcak su ilave edilebilir.
- Pirinçler yeterince yumuşamış ve suyun neredeyse tamamı buharlaşmış olmalıdır. Bu noktada ocak kapatılır ve pirinçler 5-10 dakika ılınmaya bırakılır. Sonra süt (veya hindistan cevizi sütü) ilave edilir, ve koyu mor rengindeki hafif sulu pirinçler sütle karışınca leylak-pembe tonu bir renge dönüşür).
- Ayrı bir yerde pirinç unu, şeker ve mısır nişastası yarım çay bardağı kadar suyla ezilir ve tencereye eklenir. (Şeker yerine bal kullanıyorsanız, bunu daha kaynama süresinin sonunda ilave etmek üzere bir kenarda bekletin).
- Orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Koyulmaya başlayınca birkaç dakika kaynatılır ve porsiyonluk kaselere paylaştırılır. (Şeker yerine bal kullanıyorsanız, tencereyi ocaktan aldıktan sonra arada karıştırarak 5 dakika bekleyip, balı ilave edin ve karıştırın).
- Buzdolabında en az 5-6 saat, terichen bir gece soğutulduktan sonra istenildiği şekilde süsleyerek servis edilir.
Afiyet olsun!
Yorum Yapın
Bir sütlaçsever olarak bunu mutlaka deneyeceğim.
Tolunay Hanım, çok teşekkürler. Oldukça enteresan ve farklı bir lezzet olduğunu söyleyebilirim 🙂
Mükemmel bir tarif olmus İncicim.Ellerine sağlık
Genelde tariflerde bulunun, bu tariftede var. Bir fiske tuz ne işe yarıyor acaba?
Merhaba! Evet bütün tatlılarda bir fiske tuz vardır 🙂 Özetle, şeker tadını daha da iyi duyumsamamızı sağladığı için eklenir. Hatta bu konuyla ilgili bilimsel açıklamalara da yabancı kaynaklardan ulaşabilirsiniz.
Iyi geceler Inci hocam,
Bu ara neredeyse her markette hatta semt pazarlarında gördüğüm siyah pirince öylesine bakar geçerdim. Uzaktan uzağa bakışma evresindeyim anlıyacağınız. Hikayede anlattıklarınız biraz mistik gelsede, cok ilgimi çekti. Yeni tatlar denemeyi seviyorum, hemen nöbetçi eczane gibi market arama düştü aklıma. Dur yahu gün çuvala mi girdi dedim kendime. Hocam illaki deneyeceğim, pekiii tadı nasıl hiç sır vermemis siniz. Onu da sen keşfet diyorsun, ellerinize sağlık ilk firsatta deneyecegim. Normal sütlaç da pirinci önden kısık ateste haşlarken bir çimdik tuz eklerim, buna da koymak gerekir mi acaba. Birde bu siyahın başka neleri oluyor acaba, yoksa bildigimiz pirincin kullanildigi alanlarda olduğu gibi mi…neyse çok uzattım…tekrar iyi geceler..
Sevgili Şahver hanımcığım, gerek Instagram’dan gerek buradan yazdığınız bu tatlı dilli yorumlarınıza bayılıyorum 🙂 Siyah pirinç güzel bir malzeme, üstelik faydaları da var. Tadını tanımlamak ya da tarif edecek doğru sözcükleri seçmek bana zor geldiği için bu konuda pek bir şey belirtmemiş olabilirim. Evet, en doğrusu merak edenlerin bir kez olsun bu malzemeyi alıp pişirip denemeleridir. Ön haşlama yaparken bir çimdik tuz ben de atıyorum. Siyah pirinci normal pilav gibi ama tercihen zeytinyağlı olarak pişirip salatalarınızda kullanabilirsiniz. Ben en çok sütlaç ve salatalarda veya yan yemek olarak ama yine sebzelerle karıştırıp kullanıyorum. Denerseniz yorumlarınızı ve fotoğraflarınızı bekliyor olacağım 😉 Sevgiyle…