Geçen sene sevgili dostum Özge‘nin royal icing kurabiye süsleme eğitimine ev sahipliği yaptığım gün, konuklarımıza ikram etmek için Gönül Candaş’ın 1-2-3-4 Kek tarifiyle harika bir zebra kek yapmıştım ama tarifini paylaşmak bir türlü kısmet olmadı. Orijinali sadece bir kaşık limon suyu ve limon kabuğu rendesiyle yapılan bu keki “zebra” keke dönüştürürken tarif üzerinde tahmin edeceğiniz gibi kendimce birkaç oynama veya uyarlama yaptım. En başta keke adını veren şu 1-2-3-4 düzeni (1 süt, 2 şeker, 3 un, 4 yumurta) ister istemez biraz bozuldu zira 2 su bardağı şeker bize çok tatlı geleceği için miktarı azaltarak kullandım. Bir de orijinal reçetede margarin (veya tereyağı) kullanılıyor ancak ben bunu da sıvı yağ ile değiştirdim. Siz arzu ederseniz eritilmiş 125 gr margarin veya tereyağı da kullanabilirsiniz. Fakat ne varsa eskilerde var dostlar! Bir aralar çok moda olduğunda bu zebra kek denen çeşidi birkaç yerde görüp, heves edip önce yabancı kaynaklı bir tarifle yapmayı denemiştim ancak o kekin kıvamını bir hayli ağır bulduğum için tarifi kaydetmeye veya bir daha denemeye bile değer görmedim. Ama illa ki bu zebra desenli keki daha lezzetli yapmanın bir yolu olmalıydı! O zaman aklıma, lezzetine güvendiğim birçok klasik tarifin bulunduğu Gönül Candaş’ın “Bereketli Olsun” adlı kitabından bir kek tarifi seçip onu zebra kek olarak uyarlamak geldi. Ve sonuç tam da istediğim gibi oldu! Evet biliyorum, çok büyütülecek bir şey değil, alt tarafı bir kek ama kıvamı, lezzeti, pişerken yayılan nefis aroması ve gösterişli deseniyle insanı çok ama çok mutlu eden bir kek diyelim ve buyrun tarife geçelim…
Malzemeler
- 1 su bardağı yoğurt (veya 1 su bardağı süt de olabilir)
- 1,5 su bardağı toz şeker (yaklaşık 250 gr)
- 3 su bardağı un (330 gr)
- 4 yumurta (orta boy)
- 1 su bardağı fındık yağı veya diğer sıvı yağ (200 ml)
- 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 tatlı kaşığı karbonat
- 1/4 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya 1 tatlı kaşığı toz vanilya)
- Portakal kabuğu rendesi
- 2 tepeleme çorba kaşığı kakao (25-30 gr kadar)
- Zebra desenini (aslında kaplan desenine de benziyor 🙂 ) elde etmek için yuvarlak kalıp kullanılması şarttır.
Adım Adım Yapılışı
0/0 Tamamlanan Adımlar- Yumurtalar ve şeker iyice rengi soluklaşıncaya dek mikserin yüksek devrinde çırpılır. Yoğurt ve yağ ilave edilip karıştırılır.
- Ayrı yerde un, kabartma tozu, karbonat, tuz elenir. İki-üç partide karışıma eklenerek karıştırılır. Hamurun yaklaşık yarısı başka bir kaba aktarılır. Hamurun bir bölümüne incecik portakal kabuğu rendesi ilave edilir. Diğer yarısına ise kakao eleyerek ilave edilir ve karıştırılır.
- Fırın 170 C ye ısıtılır. 28 cm çapında yüksek kenarlı yuvarlak kelepçeli kalıp yağlanır ve unlanır. Kalıbın ortasından başlayarak sırasıyla beyaz ve kakaolu hamurdan yaklaşık 2’şer çorba kaşığı (her seferinde ortasına) dökülerek hamur bitinceye kadar devam edilir. Daha az hamur konulursa çizgiler çok ince kalır ve dolayısıyla desen de yeterince belirgin olmayacaktır. Yaptığım denemelerden ikişer çorba kaşığı hamur yeterince belirgin çizgiler sağlamıştır. Kek harcı kendiliğinden yayılacağı için üst üste ortasından döktüğünüzde kaşık veya spatulayla müdahale etmeyiniz. Bir sonraki hamur her seferinde tam ortasına dökülerek çalışılırsa daha muntazaman desen elde edilir.
- Fırının orta rafında 40 dakika kadar pişirilir. Ilınınca kalıptan çıkarılır ve iyice soğuyunca servis edilir.
İpuçları ve Alternatifler
- Zebra desenini (aslında kaplan desenine de benziyor 🙂 ) elde etmek için yuvarlak kalıp kullanılması şarttır.
Yorum Yapın
Merhaba, bu tarifinizi uyguladım. Muskat cevizi, tarçın ve zencefil tabanının hamuruna çok farklı bir lezzet kattı. Kremasındaki krem peyniri evde olmadığı için kullanamadım ona rağmen sadece labne ile gayet iyi sonuç elde ettim. Krem peynir dışında tarifinizin gramı gramına uydum. Tabanı bisküvili olan tatlıları sevmiyorum. Ayrıca muskat cevizini hayatta akıl edemezdim. Tatma imkanını bulan herkes çok beğendi. Zaten kabağa bayılırım, cheeescake hali bambaşka oldu. Bu güzel tarif için çok teşekkür ederim.
Merhaba, tarifi denemiş ve beğenmiş olmanızdan çok mutlu oldum. Ben de balkabağına bayılıyorum ve pek çok şekilde kullanıyorum. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Daha başka tariflerde yeniden buluşmak üzere, sevgiyle kalın.
Merhaba, tarife gerçekten bayıldım, ancak sormak istediğim birkaç soru var. Esmer şeker tarifine ulaşamadım, paylaşabilirseniz sevinirim. Bir de balkabağı püresini yapmak için özel bir tarif var mı acaba? Çok teşekkür ederim.
Merhaba Inci Hanim,
Bizim evde yumusacik hafif kekler cok sevildigi icin ne zamandir bu tarifinizi uygulamak istiyordum ve bugun denedim.Gercekten nefis bi kek oldu.Yumusacik,hafif ve cok hos aromali…Ellerinize saglik. Tarif icin cok tesekkurler..
Banu hanım, ellerinize sağlık. Çok sevindim beğenilmesine. Daha başka tariflerde görüşmek üzere sevgiler
Merhaba İnci Hanim,
Bu tarifinizi denedim.Enfes aromali,yumusacik ,agizda eriyen nefis bi kek oldu.Ellerinize saglik.Tarif icin tesekkurler…
Merhaba Banu Hanım, ellerinize sağlık. Beğenmenize sevindim. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler