PRATİK ŞEKERLİ KONDANSE SÜT

PRATİK ŞEKERLİ KONDANSE SÜT

Sosyal ağınızda paylaşın:

Veya bu URL'yi kopyalayıp paylaşabilirsiniz

Malzemeler

1+ 1/4 su bardağı (100 gr) süt tozu
1 su bardağı (170 gr) toz şeker
55 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
1 çay bardağından 1 parmak eksik (80 ml) kaynar su
(Sıvı hacmi 200 ml olan klasik su bardağı kullanılmıştır.)

Tariflerime Ekle

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Malzemeler

  • (Sıvı hacmi 200 ml olan klasik su bardağı kullanılmıştır.)

Tarife Atla

Açıklama

Paylaş

Yabancı tariflerde kullanılan “sweetened condensed milk” (tatlandırılmış yoğunlaştırılmış süt) diye bir süt ürünü var, ülkemizde her nedense üretilmiyor.  Süt tadının yoğun olarak hissedildiği tatlı mı tatlı koyu boza kıvamında ve bazı tariflerin olmazsa olmazı bir ürün. Özetle, sütün suyu belirli bir oranda uçurularak, yani sütün yoğunlaştırılarak daha konsantre bir hale getirilmesi ve ortalama kendi ağırlığı kadar şeker eklenmesiyle elde ediliyor. Biliyorum böyle anlatınca çoğunuzun aklına süt reçeli (“dulche de leche”) gelecek ama burada sözünü ettiğim ürün süt reçeli değil. Önce şu şekerli kondanse sütü pratik bir şekilde elde edelim de reçelini de nasıl elde edeceğimizle başka zaman ilgileniriz. 

Bu reçetenin nasıl’ını niçin’ini uzun uzun irdeleyip  gerekli gereksiz bilgilerle sizleri sıkmak istemiyorum. Ancak yine de makul düzeyde merakı gidermek için olayın mantığını özetlemeye çalışacak olursam: Süttozu sütün yağının da tamamen alınarak kuru toz haline getirilmiş formudur (lütfen DİKKAT! Kahve kreması veya beyazlatıcısı adıyla satılan ürünlerden söz etmiyorum.) Demek ki belirli miktardaki süttozuna ekleyeceğimiz suyun oranına göre farklı konsantrasyonlarda süt elde edebiliriz. O zaman ocak başında 1,5-2 saat tıngır tıngır sütü kaynatacağımıza, tozunu daha az suyla sulandırır bir de şekerini eklersek kısa yoldan “tatlandırılmış yoğun(laştırılmış) süt” elde edebiliriz.  Yalnız süttozu üretilirken yağı tamamen alındığı için lezzet kaybına uğramaması açısından bir miktar da tereyağı ilave etmemiz gerekecek. İşte olayın mantığı bu kadar basit! Zamanın en değerli kaynak haline geldiği hızlı bir çağda yaşıyoruz.  Hızlı ve pratik bir çözümü varsa, aynı işi görecek olan bir ürün için neden daha fazla zaman harcayıp uğraşalım ki?

Fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi, ben birçok markette kolaylıkla bulunan Pınar markanın süttozunu kullanıyorum. Satış fiyatı yaklaşık 6 TL civarında olan 200 gr’lik bir paket süttozundan her biri yaklaşık 380 gr’lık 2 kavanoz kondanse süt elde ediliyor. İşin mali boyutunu da değerlendirecek olursak ithal bir ürün olan ve ne yazık ki her zaman marketlerde kolayca bulunamayan hazır kondanse sütlerin aynı ağırlıktaki bir konserve kutusunun ortalama 11-12 TL gibi bir fiyattan satıldığını düşünürsek, evde kendi kondanse sütümüzü hazırlamak her halükarda daha ekonomik bir seçenektir. Bu arada kahve beyazlatıcılarla karıştırılarak sağlıksız olduğu zannedilen Pınar marka süttozu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. (Mayıs 2023 Güncelleme notu: Pınar marka, söz konusu ürünü maalesef uzun süredir üretmemektedir. Çeşitli çevrimiçi satış sitelerinden, pastacılık malzemeleri satan yerlerden veya toptancı gross marketlerden Korinitta veya Bağdat gibi çeşitli markaların “süttozu” ürününü bulabilirsiniz. Yeter ki bu ürün yerine yanlışlıkla ‘kahve beyazlatıcı’ olan ürünlerden almayın!) 

Süttozu bulamazsanız ve geleneksel yöntemle sütü kendim yoğunlaştırarak hazırlamak isterim derseniz de buraya tıklayıp Cenk Sönmezsoy’un reçetesine göz atabilirsiniz. (Mayıs 2023 Güncelleme notu: Cenk beyin reçetesi, önce sütün tek başına yoğunlaştırılması ve şekerin sonra eklenmesi şeklinde, teknik anlamda tam olması gerektiği gibidir. Son yıllarda biraz daha bilinir hale gelen bu kondanse veya yoğunlaştırılmış süt ürününün tarifi ne yazık ki birçok blog yazarı tarafından süt ile şekerin birlikte ocağa konulup kaynatılması şeklinde verilmektedir ki bu da benzer ama rengi daha karamelize bir ürün olan süt reçeli elde etmemizi sağlar.)

Son olarak, benim gibi çok meraklıysanız ve kondanse süt hakkında daha bilimsel bilgilere ulaşmak isterseniz bu konuyu araştırırken bulup okuduğum bir yazıya da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Burada aktardığım reçete, çeşitli kaynaklardan araştırıldıktan sonra ehow.com sitesinde “How to make sweetened condensed milk in Three Easy Steps…” başlıklı yazıdan faydalanarak uyarlanmıştır.

(Mayıs 2023 Güncelleme notu: Sadece meraklısına ek bilgi olarak şunu da not düşmek isterim; burada anlattığım ürünün ‘evaporated milk’ adıyla anılan bir de şeker ilavesiz versiyonu vardır. Ancak daha fazla kavram kargaşası yaratmamak adına yazımı ilk kaleme aldığımda buna yer vermemişim.)  

 

 

Malzemeler

1+ 1/4 su bardağı (100 gr) süt tozu
1 su bardağı (170 gr) toz şeker
55 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
1 çay bardağından 1 parmak eksik (80 ml) kaynar su
(Sıvı hacmi 200 ml olan klasik su bardağı kullanılmıştır.)

Adımlar

1
Yapıldı

Başlamadan önce

Bu reçetede kullanacağınız toz şekeri rondodan geçirerek inceltmenizi öneriyorum. Bunun nedeni farklı şeker markalarına göre kullandığımız toz şekerlerin granül boyutlarının farklı olmasıdır. Daha pütürsüz bir kondanse süt elde etmek için önlem almış oluruz. Bir diğer yöntem ise, su ve şekeri küçük bir tencerede karıştırıp şeker tamamen çözününceye kadar hafif ateşte karıştırarak koyu bir şurup elde etmektir. Şurubun biraz ılınmasını bekleyip o şekilde de kullanabiliriz.

2
Yapıldı

Blender kullanıyorsak

Önce süttozu ve şeker blender haznesine konulur. Üzerine kaynar su ve yumuşamış tereyağı eklenir ve homojen bir karışım elde edinceye kadar makine çalıştırılır. Arada blender’ı durdurup bir spatulayla kenarlarını ve dibini sıyırıp tekrar çalıştırmak gerekecektir.

3
Yapıldı

El mikseri kullanıyorsak

Süttozu ve şeker derince bir kaba konulur. Üzerine azar azar kaynar su ekleyerek düşük ayarda çırpılır. Son olarak tereyağı eritilir ve hemen karışıma eklenir. El mikseri kullanıyorsak homojen ve pütürsüz bir kıvam elde etmek için çırpma süresi blender’a göre biraz daha uzun olabilir. (El mikserinini önermem ama blender'ı olmayanlar için not düştüm.)

4
Yapıldı

Saklama koşulları ve kullanım

Elde ettiğiniz şekerli kondanse süt ürününü sıkıca kapattığınız (temiz ve iyi kurutulmuş) cam bir kavanoza koyup buzdolabında 1-2 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Yapışkanlı  minik not kağıtlarına ürünü hazırladığınız tarihi yazıp kavanoza yapıştırmak bu durumda iyi fikir olacaktır.

Bu ürün soğukta ve bekledikçe bir miktar daha katılaşacağı için kullanmadan önce bir süre oda sıcaklığında bekletmekte fayda vardır.

PRATİK ŞEKERLİ KONDANSE SÜT

Sosyal ağınızda paylaşın:

Veya bu URL'yi kopyalayıp paylaşabilirsiniz

Tariflerime Ekle

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarif Yorumları

Bu tarif için henüz yorum yok, yorumunuzu yazmak için aşağıdaki formu kullanın
önceki
NARLI İNCİ TATLISI
sonraki
DÖKÜM TENCERE VEYA GÜVEÇTE KÖY EKMEĞİ
önceki
NARLI İNCİ TATLISI
sonraki
DÖKÜM TENCERE VEYA GÜVEÇTE KÖY EKMEĞİ

Yorumunuzu Ekleyin