TOST EKMEĞİ

TOST EKMEĞİ

Sosyal ağınızda paylaşın:

Veya bu URL'yi kopyalayıp paylaşabilirsiniz

Malzemeler

500 gr (4,5 su bardağı kadar) un
300 ml (1,5 su bardağı) su
25 ml (1/4 çay bardağı) ayçiçek yağı
30 gr (2 yemek kaşığı) toz şeker
10 gr (2 tatlı kaşığı) tuz
10 gr (1,5 yemek kaşığı) ruşeym
6 gr instant maya (2 tatlı kaşığı) VEYA 10 gr yaş maya (42 gramlık bir paket yaş mayanın dörtte biri)

Tariflerime Ekle

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Malzemeler

Tarife Atla

Açıklama

Paylaş

Bu ekmeği bir kez denedikten sonra bir daha o paketlerde satılan ürünleri beğenmeniz biraz zor! En başta bunu söylemeliyim. Herhalde 2 sene olmuştur, genç kardeşim Kemal’in tavsiyesiyle vakti zamanında özellikle ekmek ve pide gibi fırıncılık ürünleriyle ilgili takip etmeye başladığım Salih Usta’nın tarifidir bu tost ekmeği aslında. İlk zamanlar standart baton kek kalıbımda yapıyordum. Sonra baktım Salih Usta tam dört köşe ve ekmeğin kabarmasını önleyecek şekilde üzeri kaydırmalı kapaklı, profesyonel tost ekmeği kalıplarının satışını da yapıyormuş meğer! (YouTube ve Instagram’dan Sanal Fırın adıyla bulabilirsiniz sayfasını.) Mutfak gereçleri koleksiyonuma yeni bir eleman eklemek üzere hemen siparişimi verdim ve bana göre çok da pahalı olmayan bir ücret karşılığında fotoğrafta gördüğünüz tam kare dilimleri elde etmemi sağlayan tost kalıbıma kavuştum. Uzun sözün kısası ekmeğin lezzeti bana sorarsanız gramajlara tam uyarak ve elinizin lezzetini katarak yapmanıza bağlı fakat şekilsel olarak tüm marifet kalıpta! Gelgelelim tabii ki herkes böyle bir kalıp edinmek durumunda olmayabilir. O zaman da aşağıda belirttiğime benzer ölçülerde bir baton kek kalıbı pekâlâ işinizi görecektir.

Bu arada son denememde tost ekmeğine biraz da ruşeym ilave ettim ve inanın lezzetine lezzet kattı! Ben bu sefer Safi Bahçe markası tarafından bana hediye gönderilen organik ruşeymi kullandım. Siz tost ekmeğinizi elbette sade haliyle yani hiç ruşeym ilave etmeden de yapabilirsiniz veya benim gibi ruşeym ilaveli halini de deneyebilirsiniz. Hatta daha da ileri gidip birer yemek kaşığı kadar keten tohumu, ay çekirdeği veya chia tohumu gibi çeşitli farklı eklentiler de yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer böyle ilaveler yapacak olursanız ruşeymden faklı olarak bunları hamura ilk mayasını aldıktan sonra (4.adımda) ekleyiniz.

Buraya tarifle ilgili birkaç not düşmem gerekiyor:

  • Ekmek yapımında esas olan yaş mayadır. Ancak ben herkesin daha kolayına giden instant maya ile uyguladım tarifi. Yine de imkanınız varsa, ekmeğin dokusunda fark yarattığı için yaş mayayla yapmanızı öneririm.
  • Orijinal tarifte ayçiçek yağı kullanılıyor ama ben lezzet açısından zeytinyağı kullanmayı tercih ediyorum. Dilerseniz bu ikisini yarı yarıya da kullanabilirsiniz.
  • Tarifimi her zaman tartarak uygulamayı tercih ediyorum çünkü sonucun her seferinde aynı olmasını istiyorum. El ayarı ve göz kararı genelde farklı sonuçlar getirebiliyor. Yine de ölçülerin yanına kaşık ve bardak cinsinden yazmaya çalıştım.
  • Ekmek yapımı için mümkün olduğunca protein oranı yüksek olan bir un tercih edin. Un paketlerinin üzerinde protein oranlarını gösteren bilgiyi bulabilirsiniz. Genel anlamda ekmek yapımı için %11-%13 arası protein oranına sahip bir un daha iyi sonuç verecektir.
  • Kalıp ölçüleri: genişlik 9 cm / yükseklik 8 cm / uzunluk 28 cm

Bardak: 200 ml standart su bardağı

Malzemeler

500 gr (4,5 su bardağı kadar) un
300 ml (1,5 su bardağı) su
25 ml (1/4 çay bardağı) ayçiçek yağı
30 gr (2 yemek kaşığı) toz şeker
10 gr (2 tatlı kaşığı) tuz
10 gr (1,5 yemek kaşığı) ruşeym
6 gr instant maya (2 tatlı kaşığı) VEYA 10 gr yaş maya (42 gramlık bir paket yaş mayanın dörtte biri)

Adımlar

1
Yapıldı

Adım 1

Bir kaba su, yağ, şeker, tuz konulur. Üzerine un, ruşeym ve maya eklenip mikserin hamur ucuyla karıştırılır (yaş maya kullanıyorsanız bunu da ufalayarak yine bu aşamada ekleyin.) Ben hamuru tezgaha alıp ellerimi hafifçe sıvı yağ ile yağlayıp birkaç dakika elde de yoğuruyorum.

2
Yapıldı

Adım 2

Pürüzsüz bir hale gelen hamur ılık bir ortamda iki misli olana kadar üzeri örtülü olarak mayalanmaya bırakılır.

3
Yapıldı

Adım 3

Yukarıda belirtilen ölçülerde kalıp kullanılıyorsa (28 cm uzunluk/8 cm yükseklik/9 cm genişlik) hamurun 750 gramı tartılır ve ekmek yapımı için bu kadarı kullanılır. (500 gr unla hazırlanan hamurun tamamı 860 gr civarında geliyor. Yani 750 gramını aldıktan sonra geriye 100 gram civarında bir hamur kalıyor. Bunu elinizle açarak yapışmaz yüzeyli bir tavada, düşük ateşte önlü arkalı bazlama gibi pişirebilirsiniz.)

4
Yapıldı

Adım 4

Hafifçe yağlanmış tezgahta hamurun havası alınır, ovalimsi şekil vermek üzere elle açarak genişletilir. Üst tarafı içe doğru ortaya gelecek şekilde katlanır, iki yan tarafı da ikişer parmak içe doğru katlanır. En son alt kısım da ortaya gelecek şekilde katlanıp birleştirilir ve silindir şekli verilir. Kalıbın içine yerleştirilir. (Teflon kaplamalı kek kalıbı veya yukarıda sözünü ettiğim özel kalıptan kullanıyorsanız yağlama, unlama gibi işlemlere gerek yoktur.)

5
Yapıldı

Adım 5

Ortam sıcaklığına göre 30 dk ile 1 saat arası kalıpta mayalanmaya bırakılır. Bu sırada fırın 200 C'ye ısıtılır ve tabanına bir kap içinde su konulur.

6
Yapıldı

Adım 6

Hamur kalıbın yarıdan biraz daha yukarısına kadar kabardığı zaman varsa kalıbın kapağı kapatılır ve ısınmış fırında 35-40 dk pişirilir. İlk sıcağı geçince ekmek kalıptan çıkarılır ve soğutma teline alınır. İyice soğumadan dilimlemeyiniz!

7
Yapıldı

Adım 7

Ortam koşullarına göre artan ekmeğinizi buzdolabında +4 C'de muhafaza ediniz.

TOST EKMEĞİ

Sosyal ağınızda paylaşın:

Veya bu URL'yi kopyalayıp paylaşabilirsiniz

Tariflerime Ekle

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarif Yorumları

Bu tarif için henüz yorum yok, yorumunuzu yazmak için aşağıdaki formu kullanın
önceki
KAYMAKLI VE ÇİKOLATALI SÜTLÜ İRMİK TATLISI
sonraki
“ÇİKOPARE”
önceki
KAYMAKLI VE ÇİKOLATALI SÜTLÜ İRMİK TATLISI
sonraki
“ÇİKOPARE”

Yorumunuzu Ekleyin